Μέσα από το έργο «Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ανάλυσης αρχαίου DNA στη σύγχρονη διεπιστημονική μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου κορινθιακού αποικισμού. Το παράδειγμα της αρχαίας Αμβρακίας και της αρχαίας Τενέας ως επιδεικτικές εγκαταστάσεις με το ακρωνύμιο ΑΠΟΙΚΙΑ» επιχειρείται η «ανασύσταση» της εικόνας της κοινωνίας της Αμβρακίας και του πληθυσμού που έζησε και πέθανε στην περιοχή πριν και μετά τον κορινθιακό αποικισμό (τέλη 7ου αι. π.Χ.), καθώς και των ταφικών εθίμων και πρακτικών που ακολουθούσε.
Διερευνώνται δύο βασικά ερωτήματα, το πρώτο αφορά στις ανθρώπινες μετακινήσεις κατά την αρχαιότητα και το δεύτερο τη σχέση μας -σήμερα- με το παρελθόν και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να το κατανοήσουμε και να το ερμηνεύσουμε.
Τι κουβαλά μαζί του, λοιπόν, ένας άποικος, όταν αφήνει τη «μητρόπολη» και ξεκινά την καινούρια του ζωή σε μια αποικία; Ποιες ιδέες, ποιες συνήθειες, ποια αντικείμενα τον δένουν με τη ζωή και την κοινωνία που αφήνει πίσω και πώς επηρεάζουν τον νέο του τόπο; Ποια είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν αυτή την δραστηριότητα στο αρχαιολογικό αρχείο και πώς αυτά μπορούν να μας φανερώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων;
Το έργο, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο τ.ε. πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» σε συνεργασία με (1) το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), Εργαστήριο αρχαίου DNA, (2) το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής & Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, (3) τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού και (4) την TETRAGON, Μελετητική και Κατασκευαστική Ανώνυμος Εταιρεία.
Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς Πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
Αναλυτική παρουσίαση του έργου: → https://www.apoikia.org/