Ρολόι

Το ρολόι της Άρτας βρίσκεται σε μικρή απόσταση ΝΔ του Κάστρου, στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.

Είναι ενσωματωμένο σε ψηλό πύργο με τετράγωνη κάτοψη που φτάνει σε ύψος τα 21μ. Αρχικά, το ρολόι είχε αραβικούς αριθμούς και ήταν διακοσμημένο με σμάλτο.

Μαρτυρείται για πρώτη φορά από τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή, που επισκέφτηκε την Άρτα το 1670. Είναι το παλαιότερο ρολόι στην Ήπειρο και ένα από τα παλαιότερα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο αρχικός μηχανισμός του ρολογιού το καθιστούσε μοναδικό στο είδος του σε όλη την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Το Ιμαρέτ έχει την κάτοψη των πρώιμων οθωμανικών τζαμιών. Αποτελείται από μία μεγάλη τετράγωνη αίθουσα προσευχής, που αποτελεί τον πυρήνα του κτηρίου και καλύπτεται με ημισφαιρικό θόλο, υπήρχε μια κιονοστήρικτη στοά (ρεβάκ) στην κύρια όψη του, που στεγαζόταν με τρεις ημισφαιρικούς θόλους. Η στοά δεν υπάρχει σήμερα, γιατί έχει καταρρεύσει. Τα τόξα της διακοσμούνταν με μαρμάρινα ανάγλυφα, τα περισσότερα από τα οποία φυλάσσονται και πρόκειται σύντομα μετά την αποκατάσταση του τζαμιού και την ανακατασκευή της στοάς να επανατοποθετηθούν. Κατά μια εκδοχή, στη θέση που είναι κτισμένο το τζαμί, υπήρχε βυζαντινός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο.

Το τζαμί πλαισιωνόταν από σύνολο κτιρίων, τα οποία σήμερα δεν σώζονται. Η λέξη Ιμαρέτ σημαίνει κτίριο, κουζίνα ή εστιατόριο, που προσφέρει φαγητό σε φτωχούς και κατ’ επέκταση πτωχοκομείο. Από την τελευταία αυτή σημασία κατέληξε να σημαίνει ένα ολόκληρο συγκρότημα κτιρίων με κοινωφελείς σκοπούς που περιελάμβανε τζαμί, χαμάμ, χανί, μεντρεσέδες (ιερατική σχολή), κ.λ.π. Τα ερείπια του χαμάμ βρέθηκαν κοντά στο τζαμί σήμερα σε γειτονικό ιδιόκτητο κτήμα.

Εικόνες

Επιλέξτε άλλο μνημείο