Το έργο «Βοΐσκα: Ανοιχτή καινοτομία για την τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα» περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος περιήγησης στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της Άρτας αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.
Οφείλει το ευφάνταστο όνομά του, στην Αμβρακιώτισσα, Βοΐσκα. Η Βοΐσκα, κόρη του Βοήθου, έζησε τον 3ο με 2ο αι. π.Χ. στην Αμβρακία, την αρχαία πόλη που βρίσκεται θαμμένη κάτω από τη σημερινή Άρτα. Το όνομά της είναι χαραγμένο σε μία από τις πολυάριθμες επιτάφιες στήλες που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφικές έρευνες στο Δυτικό Νεκροταφείο της αρχαίας πόλης.
Αξιοποιώντας τις αρχές της ανοιχτής καινοτομίας και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, δημιουργήθηκε μία σειρά ψηφιακών διαδραστικών εφαρμογών:
- Εικονικές περιηγήσεις: πραγματοποιούνται σε μνημεία της Άρτας, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις είναι δυσπρόσιτα ή κλειστά στο κοινό. Στόχος είναι να αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, σε εμπειρίες από απόσταση, χωρίς δηλαδή φυσική παρουσία. Οι περιηγήσεις, μέσω εικόνας 360°, μεταφέρουν ψηφιακά τον επισκέπτη σε μνημεία, δίνοντάς του την ευκαιρία να παρατηρήσει όλες τους τις λεπτομέρειες.
→ https://voeska.athenarc.gr/virtual-tours
- Επιστολές από το παρελθόν: Η Άρτα είναι μια πόλη με τρία έντονα και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους πρόσωπα, ένα αρχαίο, ένα βυζαντινό και ένα νεότερο, οθωμανικό. Η ψηφιακή αυτή εμπειρία ταξιδεύει τον χρήστη στον χρόνο, στις τρεις αυτές εποχές, μέσα από μία σειρά Επιστολών.
→ https://voeska.athenarc.gr/storytelling/epistoles
- Με ξεναγό τον Στρατηγό Μακρυγιάννη: ψηφιακή περιήγηση στην Άρτα, με ξεναγό τον Ιωάννη Μακρυγιάννη (1797-1864), στρατηγό της Ελληνικής Επανάστασης, που πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του στην πόλη.
→ https://voeska.athenarc.gr/storytelling/makrygiannis
________________
Το έργο, το οποίο είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσής του, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» σε συνεργασία με (1) το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά / Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου Ξάνθης και (2) την Εταιρεία Πληροφορικής, Terracom A.E.
Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς Πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
→ Αναλυτική παρουσίαση εδώ: https://voeska.com/
→ και εδώ: https://web.voeska.com/portal